Verwerking. Wat betekent verwerking voor jou? Is dat verwerken van een trauma, verdriet, rouw. Of betekent dat voor jou dat hetgeen je al jaren wegstopt of iets dat jou blokkeert gezien mag worden? Dat het tijd is om het aan te gaan. En of het nu iets zwaars, ingewikkelds, complex of eenvoudigs en ‘niet zo erg’ is; je weet dat als je het verwerkt hebt, je je beter gaat voelen.

Trauma

Vaak als we het over trauma hebben denken we aan de ergste ervaringen die er zijn. En helaas zijn die er ook. Het gebeurt ook regelmatig dat iets niet als trauma gezien of ervaren wordt en wel een trauma is (geweest). Het gevolg is dat het ook niet als trauma behandeld wordt en je ongemerkt wel last hebt van de gevolgen er van. Een trauma, hoe ‘klein’ ook, heeft effect. Het helen ervan dus ook.

(oude) Pijn

Oude pijn kan pijn van jezelf zijn die je hebt weggestopt. Het kan ook pijn van je (voor)ouders zijn, die ongemerkt en onbewust wordt doorgegeven. Hun trauma’s hebben gevolgen voor hun gedrag, emoties, lichaam en overlevingsstrategieen. Sommigen hebben letterlijk moeten zien te overleven. Denk bijvoorbeeld aan de Tweede Wereldoorlog die veel van onze groot- of voorouders hebben meegemaakt.

Dit is een mooi en helder artikel over hoe (oude) pijn wordt doorgegeven.
Lees artikel.

Helen

Als je pijn of trauma gaat helen dan ontstaat er ruimte. Er is meer lichtheid en luchtigheid. Je begint weer meer in je eigen energie te komen. Steeds dichter bij jezelf. Bij je kern. Bij wie jij echt bent. Je hebt weer puzzelstukjes gelegd, dingen vallen op zijn plek. Je voelt je steviger en sterker. Blijer en vitaler. Je voelt je weer helemaal jij!