Blog

Burn-Out? Heb jij even geluk! 

Heb je dit ooit weleens iemand horen zeggen? Nee?
Wat gek! Nou ik wel, gelukkig.

burnout

Je voelt je vast niet alsof je een lot uit de loterij gewonnen hebt als je ziek thuis zit met een burn-out. Toch, uiteindelijk, als je hersteld bent en tot rust bent gekomen, dan komt vaak het besef dat je leven er anders uit ziet dan dat je eigenlijk zou willen en dat wil je veranderen. De wil om te veranderen maakt dat je open staat voor groei en ontwikkeling, voor nieuwe dingen en ontdekking. Je staat aan het begin van een reis. Een mooie reis naar jezelf, naar jouw essentie. En dat is nou precies waarom je geluk hebt.

Een burn-out

Hoewel een burn-out nog vaak (door werkgevers) niet (h)erkend wordt, is het één van de meest voorkomende (psychische) beroepsziekten. Een hoge werkdruk, veeleisende collega’s en managers, een te grote verantwoordelijkheid, (geld)zorgen en lange dagen kunnen de oorzaak zijn. Ben je zelf ook nog eens een perfectionist, wil je voldoen aan de verwachtingen van anderen of ben je hooggevoelig, dan heb je nog eens een paar extra uitdagingen.

Het gevolg is een gevoel dat je overal tekort schiet, slecht slapen, minder gezond eten, geen zin meer om te sporten of intimiteit, je sociale leven op een laag pitje zetten en dat helpt je allemaal nog even verder de put in. Een vicieuze cirkel dus.

Negeer je de eerste signalen van stress zoals prikkelbaarheid, moeheid en lusteloosheid? En wordt de Monday blues een Sunday blues of zie je er zelfs al zaterdag tegenop om maandag weer te gaan werken? Word je wakker en moet je jezelf je bed uit slepen of begin je al te huilen bij de gedachte dat je naar je werk moet? Dan is het mis.

Uiteindelijk meld je ziek en gaat het herstelproces in. Afhankelijk van je veerkracht, veranderingsgezindheid, persoonlijkheid, mogelijk andere dieperliggende oorzaken en de medewerking van de werkgever, gaat dit bij de ene persoon sneller dan bij de andere.

Ontspanning als medicijn

Verplicht rust nemen en niks doen! Uiteraard wil of kun je dat in eerste instantie helemaal niet, totdat je door begint te krijgen dat je wel moet. Zorgen dat je je weer ontspannen gaat voelen in je hoofd en je lijf krijgt nu prioriteit. Je zet geen wekker, je hebt eindelijk tijd om de stapel boeken die je al maanden aankijken te lezen. Tijd om nieuwe hobby’s te ontdekken, de zolder te schilderen of de tuin onder handen te nemen. Je maakt ineens weer tijd en ruimte voor jezelf. Dat is fijn zeg!

Je komt steeds meer tot rust en is er weer ruimte om na te denken, over je volgende stap, over wat je nu eigenlijk wilt in het leven, wat je passie is en waar je blij van wordt. En dan kom je hoogstwaarschijnlijk tot de conclusie dat je dat eigenlijk niet zo goed weet. Hoe ga je nou opnieuw richting geven aan je leven? Welke stappen ga je nemen? Welke kwaliteiten wil je benutten? En hoe zorg je ervoor dat het je geen tweede keer overkomt, die burn-out bedoel ik dan.

Je lijf heeft een flinke klap gekregen dus ook daar wil je iets mee doen. Misschien meer fietsen of wandelen, yoga lessen volgen of wellicht past zwemmen of boksen beter bij jou. Wat het ook is dat je wilt gaan doen, het gaat erom dat je weer in beweging komt, letterlijk en figuurlijk. En dat is goed. Omdat je nu de kans krijgt om te groeien, te leren.

Burn-out als start van een nieuw begin

Een burn-out is een signaal van je systeem, het dringt tot alles door, je lijf, je ziel, je gedachten. Omdat je gedwongen rust moet nemen is er tijd voor bezinning en bezinking. Vaak hoor je dat mensen die een burn-out hebben gehad of daarvan herstellende zijn, ontdekken dat ze nog vele andere kwaliteiten hebben die ze helemaal niet benutten. Dat ze eigenlijk helemaal niet willen voldoen aan het plaatje wat de maatschappij schetst. Dat ze niet vanuit hun hart werken en leven. En ook niet precies weten wat ze nou eigenlijk wél willen. Tja dat is best lastig. Want hoe weet je nou wat je het liefste doet als je het nog niet eerder gedaan hebt?

Grijp dit moment aan om een keer een opleiding, cursus of workshop te volgen. Gewoon iets wat je leuk lijkt. Waar je interesse naar uitgaat of wat je bewondert in anderen. Ga op ontdekkingsreis. Ook is het een mooi moment om te ontdekken of je nog wel in loondienst wilt werken, of je misschien toch die droom om voor jezelf te beginnen wilt waarmaken. Misschien wil je vrijwilligersjob erbij doen of trainer worden bij een jeugdteam.

Een burn-out is het begin van een reset van je lijf, geest en ziel, de start van een nieuw begin. Gebruik deze om eens heel goed naar je innerlijke stem te luisteren. En zie het als een kans, als een nieuwe richting. Welke richting kies jij?


Geluk delen

geluk delen

Vroeger, als kind kon ik me samen met vriendinnetjes uren vermaken op zoek naar klavertjes vier. Vrolijk babbelend in het zonnetje, onbekommerd, zoeken naar iets wat zeldzaam is en dat geluk zou brengen. Nu vind ik het eerder een paradox; iets dat zeldzaam is zou geluk brengen. Dat zou je bijna kunnen interpreteren alsof geluk een zeldzaam goed is.

Geluk in overvloed

Klavertjes drie zijn er in overvloed, en geluk zou er ook in overvloed moeten zijn. Want als ieder mens zich gelukkig voelt dan ziet de wereld er ook anders uit. Als er zoiets is als een collectief bewustzijn, zou er dan ook zoiets zijn als collectief geluk? Want als je geluk met elkaar deelt, dan vermenigvuldigt het zich, toch?!

Geluk zit ook in de ‘kleine dingen’

Er zijn veel mensen die geluk ontlenen aan status of macht. En soms is het leven op momenten hard, kennen we verdrietige momenten of zijn er traumatische gebeurtenissen die ons bezighouden. En juist dan is het belangrijk om het geluk te zien in de kleine dingen, een aai over je bol, dat lieve appje of telefoontje op precies het juiste moment. Een vrolijk zingende merel die een lach op je gezicht tovert. Een prachtige bloem die vol in bloei staat, muziek die je raakt of waar je vrolijk van wordt. En zo kan ik nog wel even doorgaan….

Jouw geluk

Nog belangrijker is, om het geluk in jezelf te (her)vinden. Je eigen pad te volgen en jezelf te realiseren. En ja, onderweg zijn er genoeg afleiders, die ons van dat pad af willen brengen, daar leren we van. Gelukkig zijn er onderweg ook mensen en momenten die ons op het pad houden en de weg wijzen. De wegwijzers naar het geluk in jezelf, omdat ze jou dat gunnen, omdat er ooit iemand was die hen dat gunde. Daarom deel ik dit klavertje drie. Omdat klavertjes drie er in overvloed zijn, en omdat ik wens dat er ook geluk in overvloed is.